flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики Гайворонського районного суду Кіровоградської області, щодо забезпечення права на захист, як однієї із загальних засад кримінального провадження за 2013 рік.

19 грудня 2013, 15:44

 Відповідно до положень ст.59, ч.2 ст.63 Конституції України та  Кримінального процесуального кодексу України - підозрюваний, обвинувачений, підсудний мають право на правову безоплатну.допомогу та захист. Це є однією з основних засад судочинства, важливою гарантією об’єктивного розгляду справи та запобігання притягненню до кримінальної відповідальності невинуватих осіб.

 

Отже, на виконання листа Апеляційного суду Кіровоградської області від 09.09.2013 року № 781, спираючись на чинне законодавство України та враховуючи статистичні дані Гайворонського районного суду, проаналізовано та встановлено, що

   на протязі 2013 року станом на 15.12.2013 року до суду надійшло усього 141 кримінальна справа (провадження) з яких:

- кримінальних справ (проваджень), щодо особливо тяжких злочинів у кількості 5. По усім зазначеним справам (провадженням) право на правову допомогу та захист не порушено. Від загальної кількості кримінальних справ (проваджень) у Гайворонському райсуді це становить лише 4 відсотки;

- кримінальних справ (проваджень) щодо осіб, які є підозрюваними чи обвинуваченими у вчинені кримінального правопорушення у віці до 18 років, надійшло до суду та розглянуто у кількості 6 (10 осіб). Від загальної кількості кримінальних справ (проваджень) у Гайворонському райсуді це становить лише 4,25 відсотків.

З аналізу даних справ видно, що на стадії досудового слідства слідчими було залучено :

-         7 особам по договору,

-         2 по призначенню (Кіровоградським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги,

-         1 особа взагалі відмовилась від захисника, про що свідчить протокол роз’яснення прав на захист.

 Забезпечення можливості використання права  на захист згідно законодавства має реалізовувати особа, що провадить дізнання, слідчий, прокурор, суддя, суд, та не перекладати на підозрюваних осіб обов’язок доведення своєї невинуватості у вчиненні злочину. Саме про допуск захисника під час провадження справ у суді, як того вимагає законодавство України, має вирішуватися шляхом винесення постанови чи ухвали судді, який розглядає справу, але у всіх аналізуємих нами випадках таке право було забезпечено підозрюваним ще у період досудового слідства.

 Зі справ, які використовувались матеріалом для проведення узагальнення, видно, що участь захисника завжди має місце. Особливо питання щодо права на правову допомогу в обов’язковому порядку вирішується при розгляді справ (проваджень) за участі неповнолітніх осіб, так як відповідно ст.52 КПК України участь захисника є обов’язковою у кримінальному провадженні щодо неповнолітніх правопорушників. Стрічалися випадки коли  законними представниками залучались й батьки підозрюваних правопорушників.

При надходженні зазначених далі у таблиці справ до суду, судді збирались на наради та обговорювали можливі проблеми при слуханні певних категорій справ, це також впливало на якісне винесення рішень які мали б  один практичний характер. Тому в зв’язку з проведенням таких заходів і не виникало особливих проблемних моментів.

Так, виходячи з вищенаведеної інформації формується висновок, що в усіх справах, які розглядались Гайворонським районним судом Кіровоградської області, починаючи з досудового слідства і до постановлення вироку право на захист, відповідно до Конституції України та КПК України забезпечувалось як обов’язковий момент.

 

Голова Гайворонського

районного суду

Кіровоградської області                                                   С.Я.Ковальчук