flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо змін до порядку подачі апеляційної скарги

10 грудня 2021, 10:55

Кропивницький апеляційний суд акцентує увагу на те, що у газеті «Голос України» від 04 вересня 2021 року № 168 (7668) Вищою радою правосуддя опубліковано оголошення про початок функціонування трьох підсистем (модулів) ЕСІТС - «Електронний кабінет», «Електронний суд», підсистеми відеоконференцзв'язку. Вказано початок їх функціонувань, а саме через 30 днів з дня опублікування.

Так, з 05 жовтня 2021 року на підставі вищенаведеного апеляційні скарги подаються безпосередньо до судів апеляційної інстанції в адміністративному, господарському та цивільному судочинстві.

Порядок подачі апеляційних скарг в кримінальному провадженні поки не змінний.

Вказане, пов'язано з внесенням змін до процесуальних кодексів.

Раніше, в Перехідних положеннях Цивільного процесуального кодексу (п. 15) було регламентовано, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСІТС) апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи в або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються і направляються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цієї редакції Кодексу.

Тобто раніше, до початку функціонування ЕСІТС, подати скаргу можна було як безпосередньо в апеляційний суд, так і через відповідний суд першої інстанції. Відповідну правову позицію з цього приводу висловлювала і Велика палата Верховного Суду у справі N 145/1330/17.

 Тепер же, після внесення змін законом 1416-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи" до процесуальних кодексів, почала діяти пряма норма статті 355 ЦПК, згідно з якою скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

За таких обставин, звертаємо увагу судів першої інстанції, що починаючи з 05 жовтня 2021 року апеляційні скарги в електронній формі не можуть прийматися місцевими судами друкуватися та направлятися разом з матеріалами цивільної справи до суду апеляційної інстанції.

У випадку надходження електронної апеляційної скарги до суду першої інстанції рекомендуємо судам роз'яснювати апелянтам чинний порядок подачі апеляційної скарги.